fbpx

Elins blogg: Drømmen om Afrika

Elins blogg: Drømmen om Afrika

Skrevet av: Elin Paton. Publisert:  02.07.2020

Familiehelg i Drakensberg

Inspirert av alle bildene fra den norske fjellheimen den siste tiden, reiste vi med hele familien til Drakensberg-fjellene. Jeg fikk faktisk dratt med Graham på lang fottur til Amphitheatre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drakensberg er en mektig fjellkjede, som snor seg som en «dragehale» 1000 km gjennom hele Sør-Afrika. I KwaZulu-Natal er fjellene på sitt høyeste. Zuluene kaller den mektige fjellkjeden for uKhahlamba som betyr: «Barriere av spyd som peker opp». På Sesotho språket heter den Maloti: «Vakker». Disse beskrivelsene sier mye om både historien og landskapet i området.

Fjellene er noen av de eldste i verden. Historien strekker seg helt tilbake til da jorden besto av én landmasse: Gondwana. De eldste steinrestene i Drakensberg er rundt 2000 millioner år. Det er flere tusen hulemalerier fra San-folket i dette området for mellom 100 000 til 40 000 år siden. Det er også her man har funnet det man tror er «The Missing link» i evolusjonen, «Homo Naledi».

Vakre Three Tree Hill

Vi overnattet ved vakre Three Tree Hill Lodge og jeg vil anbefale å overnatte flere dager i strekk, for her er det mye og oppleve! Lodgen tilbyr blant annet guidede fotsafarier i viltreservatet Spionkop. Det er spennende å følge et 2500 kg neshorn til fots, liste seg gjennom skulderhøyt «løvegress» for å komme tett på flokker av antiloper og se giraffer som nysgjerrig titter ned på deg fra trekronene.

Lodgen tilbyr også sykkeltur med terrengsykler. Det er mange forskjellige løyper i området, på enkelte løyper kan man også stoppe underveis for å prøve fiskelykken etter fjellørret. Man kan også ta seg en ridetur på hester som vet hvordan de skal oppføre seg uansett om man er en erfaren rytter eller nybegynner.

 

Se reiseforslag for Drakensberg:
– Høyt og lavt i KwaZulu-Natal

– Aktiv ferie i Sør-Afrika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drakenfjellene med Amphitheatre

Turmulighetene i området er fenomenale, og en heldagstur til Amphitheatre hører absolutt med. Jeg fikk til og med meg Graham på fottur. Fjelltoppene strekker seg opp i over 3150 meters høyde og formerer en halvsirkel. I midten av Amphitheatre finner man Tugela Falls, vannfallet er verdens 2. høyeste fossefall med sine 947 meter. På vinterstid er det ikke vann i fossen, men i regntiden fra oktober-mars er fossen på sitt aller beste. Det er nå i tørketiden at det er aller best å dra på fotturer i området, siden det da ikke er så varmt og lite vann i elven gjør at man kan utforske de store hulene som vannmassene har gravd ut.

Det er oppmerkede løyper, og man får med seg et fint kart. Turen vi valgte gikk i i slakt terreng opp til 1900 meters høyde. For en nordmann som er vant med tregrense på 1000 meter, er det spesielt at en del av stien går gjennom urgammel regnskog og ekstra eksotisk er det når man ser flokker av Eland på veien. Eland er Afrikas største antilope og de trives i høyden.

 

 

 

Slagmarken og en norsk fjelltopp

En guidet historisk tur av slagmarkene vil jeg anbefale, uansett om du er historieinteressert eller ikke. I dette området av Sør-Afrika kriget stormaktene på 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet. Et av de mest kjente slagene mellom Boerne (Hollenderne) og Engelsmennene var her på Spoinkop.

Visste du forresten at Spoinkop er navnet på et 603 meters høyt fjell utenfor Narvik oppkalt i 1900 etter fjellet med samme navn i Sør-Afrika? Hvorfor inspirerte slaget ved Spionkop til at et norsk fjell ble oppkalt etter det? Vel, den historie vil du få svar på ved å være med på en guidet tur til slagmarkene ved Drakensberg eller så kan du spørre meg …

Skrevet av: Elin Paton. Publisert:  08.06.2020
Vi snek med oss  kaffekoppen for å nyte soloppgangen på stranden i Durban. Det er viktigere enn noen gang å ta vare på de små øyeblikkene. Etter snart tre måneder med stengte grenser og total «lockdown» her i Sør-Afrika, begynner vi å åpne opp så smått. Tiden har blitt brukt til å reflektere.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alt snudd på hodet

Coronapandemien endret hverdagen vår over natten. Sør-Afrika stengte grensene for alle innreiser på ubestemt tid. Vi fikk portforbud og det ble stille rundt oss. Veldig stille. Uten at vi fikk tid til å tenke oss om, handlet plutselig arbeidsdagen om avbestillinger, tilbakebetalinger og forskyvninger av reiseplaner. Det er hardt å bråstoppe når det går i hundre.

Påsken er høysesong for oss, og mange av våre gjester hadde pakket kofferten da reiseforbudet kom. Andre var på reise i Afrika og måtte reise hjem snarest mulig. I denne tiden har vi møtt stor tålmodighet hos gjestene våre. Veldig mange har valgt å utsette reiseplanene framfor å avlyse. Det setter vi utrolig stor pris på.

Hva betyr dette for Get Africa?

Vi har et solid og erfarent team som vi ikke vil miste. Samtidig har ikke Sør-Afrika noen god ordning for arbeidsledighetstrygd på linje med Norge. Vår aller største bekymring har derfor vært hvor lenge vi kan klare å lønne alle. I tillegg har vi mange freelance-guider og sjåfører som står helt uten inntekt og som vi også føler ansvar for å hjelpe. Vi har kuttet lønningene, men beholdt alle sammen.

Vi vil være sikre på at vi står klare i startblokken når alt åpner igjen.  Vi beholder grunnpilarene vi har tro på og bruker tiden til å fornye oss. Blant annet innfører vi et helt nytt bookingssytem som vil gjøre at vi kan gi priser og tilbud enda raskere. Da kan vi konsentrere oss mer om å formidle kunnskap om reisemålet og svare kundene våre skikkelig.

Tiden har blitt brukt mye til å tenke: Hva er bra av det vi har? Hva vil vi beholde? Hva vil vi nå benytte sjansen til å gjøre annerledes? Hvordan kan vi bli bedre i framtiden?

Det har uten tvil vært mange blandede følelser de siste uken. Diskusjonene har vært ganske høylytte til tider, det har vært frustrasjon og tårer. De tre månedene som har gått føles som tre år. Selv om vi er langt fra målstreken føler jeg vi har klart de bratteste bakkene. Det kan høres rart ut, men jeg er faktisk glad for at vi har fått en sjanse til å nullstilles før vi spurter av gårde igjen.

Vil folk reise igjen?

Ja, absolutt! Vi har allerede hatt nye bekreftelser for reiser  neste år og flere telefoner fra gjester som sier de hadde reist på timen om de fikk lov. Senest i dag kom det melding fra en gjest på 85 år som har reist med oss mange ganger. Han har allerede bestilt flybillett til Cape Town i desember.

En reise til Afrika planlegges ofte lang tid i forveien. Vi er derfor vant til å starte planlegging i god tid før avreisedato.

Etter snart tre måneder med stengte grenser og total «lockdown» her i Sør-Afrika, begynner vi å åpne opp så smått. En handlekraftig president Ramaphosa sammen med et godt medisinsk ekspert team gjort at vi kan ta hånd om den største bølgen av smittede. Kanskje er det nettopp det at man i Afrika er mer vant til kriser som gjorde at vi kunne reagere ekstra raskt. Vi hadde blant annet allerede temperaturmålere på alle flyplasser, lenge før coronapandemien slo til.

Alt legges nå til rette for at turister skal føle seg trygge på at Sør-Afrika er en destinasjon som kan åpne grensene allerede i september. Systemene her er på plass og vi er klare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elin med munnbind foran strandpromenaden i Durban.

Veien videre og reisetrender

Helt siden oppstarten i 1999 har vi hatt noen prinsipper som vi har holdt oss til; vi ønsker å være personlige, legge opp til individuell skreddersøm og vi kjenner godt destinasjonene og produktene vi anbefaler.

Jeg tror mange av de grunnene man hadde for å bestille en reise til Afrika før Covid-19 vil bli den «nye normalen» for mye av reiselivet i hele verden: reiser med skreddersøm, små, intime lodger og hoteller litt utenom det vanlige, lengre planlegging og reiser gjennom trygge reiseselskaper som kjenner forholdene.

En skreddersydd Afrikareise har aldri vært billig. En skikkelig safariopplevelse koster mer enn en «vanlig» chartertur til Spania eller en storbyhelg i Europa. Jeg tror den reisende kommer til å bruke mer penger på én unik reise framfor å spre feriebudsjettet på flere korte reiser gjennom året.

Get Africa har alltid foretrukket intime lodger, små gjestehus og boutique-hoteller der man ikke møter busslass med andre. De fleste safarilodgene vi bruker tar fra 6 til 30 gjester. Vi velger safaridestinasjoner med færre safaribiler og der det er god plass i bilen. Nettopp fordi vi ønsker at opplevelsen skal være unik og lagt opp etter dine behov og interesser.

Jeg tror mange også vil bli mer skeptiske til raske og rimelige bookinger «online». Reiseselskaper som oss selv tilbyr personlig oppfølging og har oppdatert kunnskap om reisemålene. Det er viktig for å lykkes og jeg tror folk vil verdsette det også i fremtiden.

Første reise

Mandag 1. juni åpnet samfunnet litt opp igjen her i Sør-Afrika. Nå har vi for eksempel lov til å gå ned til stranden. Vi regner med at vi kan få lov å reise innen provinsen vår i juli, så det går fremover.

Så snart vi får lov til å kjøre ut av Durban, drar jeg og familien til noen favoritter i Zululand. Først til Thonga Beach Lodge som ligger opp mot grensen til Mosambik. Et paradis med endeløse strender. Deretter skal vi på safari ved Amakhosi, vår favorittlodge. Til slutt må vi ta turen til Three Tree Hill Lodge, en intim lodge som ligger ved de mektige Drakensberg-fjellene.

 

 

 

 

Skrevet av: Elin Paton. Publisert:  28.05.2020
Jeg har drømt om å reise til Afrika helt siden jeg var ei lita jente. Afrika var eksotisk, annerledes og spennende.
Mitt første møte med Afrika

Mitt første møte med Afrika var i juni 1998. På denne tiden jobbet jeg som lærer i ungdomsskolen og hadde spart til reisen lenge. Flybilletten tur-retur Durban-Kristiansand kostet omtrent en månedslønn, kr. 10 500. Endelig var reisedrømmen mulig å gjennomføre!

Ideen var å ta det meste på sparket ved ankomst, men jeg hadde laget en liste over steder jeg gjerne ville oppleve. Safari var en selvfølge, men først ønsket jeg å møte menneskene. Jeg hadde lest om de krigerske zuluene, sett bilder av de stolte damene og hørt historier om folkets motstandskraft.

Etter noen få dager møtte jeg Graham. Han var hvit, hadde hatt en privilegert oppvekst og sto egentlig ikke på listen min over mennesker jeg ville møte. Jeg skjønte raskt – ikke minst takket være Graham – at i Sør-Afrika har alle sin egen historie. Dette vakre, fargerike landet er virkelig en «regnbuenasjon» og kun fire år etter det første demokratiske valget var jeg her!

Graham hadde nettopp avsluttet et stort hotellprosjekt i Tanzania, var uten oppdrag og ville mer enn gjerne vise meg det nye Sør-Afrika. I løpet av de neste ukene kjørte vi over 400 mil fra helt nord mot Mosambik til Kapp det gode Håp i sør.

Sør-Afrika levde opp til alle forestillingene mine. Det var sterke møter med mennesker, fra fattigdom i Soweto til stolte afrikanske samfunn på landsbygda. Alle jeg møtte hadde en spesiell historie. Naturopplevelsene var fantastiske med spennende møter med dyr jeg til da kun hadde hørt om. Jeg opplevde også en del jeg ikke hadde forestilt meg: Matopplevelsene, de gode veiene, den fantastiske servicen og den høye standarden på overnattingsstedene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra første møte med Afrika, til Get Africa

Jeg dro tilbake til Kristiansand i august 1998 for å starte i ny lærerjobb, men Afrika slapp ikke taket. I september kom Graham til Norge og fridde. Han fikk ja, og jeg sa opp jobben, solgte leiligheten, bilen og ga bort det meste jeg hadde. Pakket 20 kilo i kofferten og flyttet til Sør-Afrika i desember 1998.

Graham og jeg drøftet hva vi kunne prøve å jobbe sammen med. Enten starte en liten turistbedrift og lage reiser for skandinaver eller åpne en gresk taverna på en afrikansk strand.

Heldigvis, må jeg nesten si, bestemte vi oss for det første. Graham hadde en bærbar-pc, fax, telefon og kontakter i turistnæringen, og jeg hadde reiseglade venner i Norge. I Durban fant vi en liten leilighet, og satte opp kontor der. Vi registrerte Get Africa navnet (Graham og Elin Touring Africa), laget businesskort og kjørte rundt over alt for å bli bedre kjent.

De første gjestene fikk vi ned på prøvetur i februar 1999. Ideen var å lage noen faste rundreiser, og familien Geheb fra Asker med to småbarn ble våre prøvekaniner. Vi startet med overnatting i zululandsbyen Shakaland. Så leide vi en self-cateringhytte i viltreservatet Hluhluwe-Umfolosi. Der sto Graham og jeg for matlaging og safari-guiding. Det var få lodger i starten som tilbød full service.

Denne første reisen lærte oss at det går fint å ta med selv små barn på safari. De sitter ofte mer stille enn de voksne.

Videre gikk turen til St. Lucia, der vi installerte familien på gjestehuset Kingfisher Lodge (som vi fortsatt bruker i dag).
Vi hadde glemt å legge vår egen overnatting inn i prisen, så vi bodde hos en gammel onkel av Graham.

Her hadde familien strandopplevelse på Cape Vidal inne i det som senere dette året skulle bli et verneverdig naturområde. Våtmarksområdet St. Lucia-Isimangaliso ble åpnet i desember 1999 av Nelson Mandela.

Etter strand og indiahav, kjørte vi innover i landet til et sted som heter Kokstad, der det er varme kilder og gjørmebad. Det var nokså spesielt å hoppe i et gjørmebad midt i bushen, og vi var enige om å stryke denne opplevelsen på listen over noe man må ha med seg. Vi har ikke sendt flere gjester hit!

Derimot har vi sendt mange til neste stopp på reisen, mektige Drakensberg med fjelltopper opp i over 3000 meter.

 

 

 

 

 

 

Bilde 1: På vår første safari i Hluhluwe i, før det ble vanlig med åpen safaribil.
Bilde 2: Graham og våre første gjester i gjørmebad i bushen.
Mange fjellglade norske vil ha med seg en skikkelig fjelltur i løpet av oppholdet i Sør-Afrika. Reisen ble avsluttet med strand, shopping og marked i Durban.

I mai 1999 dro jeg til Norge og hadde møter med forskjellige reiselivsbedrifter for å skape gode kontakter. Det første driftsåret hadde vi som mål å ha 10 ulike grupper på tur med oss, og vi klarte det med et nødskrik: 10 grupper, 77 gjester totalt.

I dag, består Get Africa-teamet av 12 norske og sørafrikanske medarbeidere. I over 21 år har vi gjort det vi kan best; å skreddersy unike reiser i det sørlige Afrika. Vi holder fortsatt til i Durban og gleder oss til å ta imot reiseglade gjester på nye Afrika-eventyr!

LES OGSÅ:

KONTAKT OSS:

Ta kontakt for et uforpliktende reiseforslag:

SØR-AFRIKA

MELD DEG PÅ NYHETSBREV:

Ønsker du å motta unike råd, reiseinspirasjon, nyheter og tilbud? Meld deg på vårt nyhetsbrev via knappen nedenfor:

FØLG OSS:

Følg oss gjerne på sosiale medier for unike reiseinspirasjon, tips og spennende nyheter og mye mer!

South African Toursim
SATSA Logo (new)