Jeg har drømt om å reise til Afrika helt siden jeg var ei lita jente. Afrika var eksotisk, annerledes og spennende.

Kristiansand-Durban

Mitt første møte med Afrika var i juni 1998. På denne tiden jobbet jeg som lærer i ungdomsskolen og hadde spart til reisen lenge. Flybilletten tur-retur Durban-Kristiansand kostet omtrent en månedslønn, kr. 10 500. Endelig var reisedrømmen mulig å gjennomføre!

Ideen var å ta det meste på sparket ved ankomst, men jeg hadde laget en liste over steder jeg gjerne ville oppleve. Safari var en selvfølge, men først ønsket jeg å møte menneskene. Jeg hadde lest om de krigerske zuluene, sett bilder av de stolte damene og hørt historier om folkets motstandskraft. Etter noen få dager møtte jeg Graham. Han var hvit, hadde hatt en privilegert oppvekst og sto egentlig ikke på listen min over mennesker jeg ville møte.

Elin - retro - Elefant

Jeg skjønte raskt – ikke minst takket være Graham – at i Sør-Afrika har alle sin egen historie. Dette vakre, fargerike landet er virkelig en «regnbuenasjon» og kun fire år etter det første demokratiske valget var jeg her! Graham hadde nettopp avsluttet et stort hotellprosjekt i Tanzania, var uten oppdrag og ville mer enn gjerne vise meg det nye Sør-Afrika. I løpet av de neste ukene kjørte vi over 400 mil fra helt nord mot Mosambik til Kapp det gode Håp i sør.

Sør-Afrika levde opp til alle forestillingene mine. Det var sterke møter med mennesker, fra fattigdom i Soweto til stolte afrikanske samfunn på landsbygda. Alle jeg møtte hadde en spesiell historie. Naturopplevelsene var fantastiske med spennende møter med dyr jeg til da kun hadde hørt om. Jeg opplevde også en del jeg ikke hadde forestilt meg: Matopplevelsene, de gode veiene, den fantastiske servicen og den høye standarden på overnattingsstedene.

Fra første møte med Afrika, til Get Africa

Jeg dro tilbake til Kristiansand i august 1998 for å starte i ny lærerjobb, men Afrika slapp ikke taket. I september kom Graham til Norge og fridde. Han fikk ja, og jeg sa opp jobben, solgte leiligheten, bilen og ga bort det meste jeg hadde. Pakket 20 kilo i kofferten og flyttet til Sør-Afrika i desember 1998.

Graham og jeg drøftet hva vi kunne prøve å jobbe sammen med. Enten starte en liten turistbedrift og lage reiser for skandinaver eller åpne en gresk taverna på en afrikansk strand.

Heldigvis, må jeg nesten si, bestemte vi oss for det første. Graham hadde en bærbar-pc, fax, telefon og kontakter i turistnæringen, og jeg hadde reiseglade venner i Norge. I Durban fant vi en liten leilighet, og satte opp kontor der. Vi registrerte Get Africa navnet (Graham og Elin Touring Africa), laget businesskort og kjørte rundt over alt for å bli bedre kjent.

De første gjestene fikk vi ned på prøvetur i februar 1999. Ideen var å lage noen faste rundreiser, og familien Geheb fra Asker med to småbarn ble våre prøvekaniner. Vi startet med overnatting i zululandsbyen Shakaland. Så leide vi en self-cateringhytte i viltreservatet Hluhluwe-Umfolosi. Der sto Graham og jeg for matlaging og safari-guiding. Det var få lodger i starten som tilbød full service.Denne første reisen lærte oss at det går fint å ta med selv små barn på safari. De sitter ofte mer stille enn de voksne.

Videre gikk turen til St. Lucia, der vi installerte familien på gjestehuset Kingfisher Lodge (som vi fortsatt bruker i dag).
Vi hadde glemt å legge vår egen overnatting inn i prisen, så vi bodde hos en gammel onkel av Graham.

Her hadde familien strandopplevelse på Cape Vidal inne i det som senere dette året skulle bli et verneverdig naturområde. Våtmarksområdet St. Lucia-Isimangaliso ble åpnet i desember 1999 av Nelson Mandela.

Etter strand og indiahav, kjørte vi innover i landet til et sted som heter Kokstad, der det er varme kilder og gjørmebad. Det var nokså spesielt å hoppe i et gjørmebad midt i bushen, og vi var enige om å stryke denne opplevelsen på listen over noe man må ha med seg. Vi har ikke sendt flere gjester hit!

Elin - blogg - Afrika

Derimot har vi sendt mange til neste stopp på reisen, mektige Drakensberg med fjelltopper opp i over 3000 meter. Mange fjellglade norske vil ha med seg en skikkelig fjelltur i løpet av oppholdet i Sør-Afrika. Reisen ble avsluttet med strand, shopping og marked i Durban.

I mai 1999 dro jeg til Norge og hadde møter med forskjellige reiselivsbedrifter for å skape gode kontakter. Det første driftsåret hadde vi som mål å ha 10 ulike grupper på tur med oss, og vi klarte det med et nødskrik: 10 grupper, 77 gjester totalt.

I dag, består Get Africa-teamet av 12 norske og sørafrikanske medarbeidere. I over 21 år har vi gjort det vi kan best; å skreddersy unike reiser i det sørlige Afrika. Vi holder fortsatt til i Durban og gleder oss til å ta imot reiseglade gjester på nye Afrika-eventyr!