Vi snek med oss  kaffekoppen for å nyte soloppgangen på stranden i Durban. Det er viktigere enn noen gang å ta vare på de små øyeblikkene. Etter snart tre måneder med stengte grenser og total «lockdown» her i Sør-Afrika, begynner vi å åpne opp så smått. Tiden har blitt brukt til å reflektere.

Elin & Graham - Durban - Blog

Alt snudd på hodet

Coronapandemien endret hverdagen vår over natten. Sør-Afrika stengte grensene for alle innreiser på ubestemt tid. Vi fikk portforbud og det ble stille rundt oss. Veldig stille. Uten at vi fikk tid til å tenke oss om, handlet plutselig arbeidsdagen om avbestillinger, tilbakebetalinger og forskyvninger av reiseplaner. Det er hardt å bråstoppe når det går i hundre.

Påsken er høysesong for oss, og mange av våre gjester hadde pakket kofferten da reiseforbudet kom. Andre var på reise i Afrika og måtte reise hjem snarest mulig. I denne tiden har vi møtt stor tålmodighet hos gjestene våre. Veldig mange har valgt å utsette reiseplanene framfor å avlyse. Det setter vi utrolig stor pris på.

Hva betyr dette for Get Africa?

Vi har et solid og erfarent team som vi ikke vil miste. Samtidig har ikke Sør-Afrika noen god ordning for arbeidsledighetstrygd på linje med Norge. Vår aller største bekymring har derfor vært hvor lenge vi kan klare å lønne alle. I tillegg har vi mange freelance-guider og sjåfører som står helt uten inntekt og som vi også føler ansvar for å hjelpe. Vi har kuttet lønningene, men beholdt alle sammen.

Vi vil være sikre på at vi står klare i startblokken når alt åpner igjen.  Vi beholder grunnpilarene vi har tro på og bruker tiden til å fornye oss. Blant annet innfører vi et helt nytt bookingssytem som vil gjøre at vi kan gi priser og tilbud enda raskere. Da kan vi konsentrere oss mer om å formidle kunnskap om reisemålet og svare kundene våre skikkelig.

Tiden har blitt brukt mye til å tenke: Hva er bra av det vi har? Hva vil vi beholde? Hva vil vi nå benytte sjansen til å gjøre annerledes? Hvordan kan vi bli bedre i framtiden?

Det har uten tvil vært mange blandede følelser de siste uken. Diskusjonene har vært ganske høylytte til tider, det har vært frustrasjon og tårer. De tre månedene som har gått føles som tre år. Selv om vi er langt fra målstreken føler jeg vi har klart de bratteste bakkene. Det kan høres rart ut, men jeg er faktisk glad for at vi har fått en sjanse til å nullstilles før vi spurter av gårde igjen.

Vil folk reise igjen?

Ja, absolutt! Vi har allerede hatt nye bekreftelser for reiser  neste år og flere telefoner fra gjester som sier de hadde reist på timen om de fikk lov. Senest i dag kom det melding fra en gjest på 85 år som har reist med oss mange ganger. Han har allerede bestilt flybillett til Cape Town i desember.

En reise til Afrika planlegges ofte lang tid i forveien. Vi er derfor vant til å starte planlegging i god tid før avreisedato.

Etter snart tre måneder med stengte grenser og total «lockdown» her i Sør-Afrika, begynner vi å åpne opp så smått. En handlekraftig president Ramaphosa sammen med et godt medisinsk ekspert team gjort at vi kan ta hånd om den største bølgen av smittede. Kanskje er det nettopp det at man i Afrika er mer vant til kriser som gjorde at vi kunne reagere ekstra raskt. Vi hadde blant annet allerede temperaturmålere på alle flyplasser, lenge før coronapandemien slo til.

Alt legges nå til rette for at turister skal føle seg trygge på at Sør-Afrika er en destinasjon som kan åpne grensene allerede i september. Systemene her er på plass og vi er klare.

Elin - corona

Elin med munnbind foran strandpromenaden i Durban.

Veien videre og reisetrender

Helt siden oppstarten i 1999 har vi hatt noen prinsipper som vi har holdt oss til; vi ønsker å være personlige, legge opp til individuell skreddersøm og vi kjenner godt destinasjonene og produktene vi anbefaler.

Jeg tror mange av de grunnene man hadde for å bestille en reise til Afrika før Covid-19 vil bli den «nye normalen» for mye av reiselivet i hele verden: reiser med skreddersøm, små, intime lodger og hoteller litt utenom det vanlige, lengre planlegging og reiser gjennom trygge reiseselskaper som kjenner forholdene.

En skreddersydd Afrikareise har aldri vært billig. En skikkelig safariopplevelse koster mer enn en «vanlig» chartertur til Spania eller en storbyhelg i Europa. Jeg tror den reisende kommer til å bruke mer penger på én unik reise framfor å spre feriebudsjettet på flere korte reiser gjennom året.

Get Africa har alltid foretrukket intime lodger, små gjestehus og boutique-hoteller der man ikke møter busslass med andre. De fleste safarilodgene vi bruker tar fra 6 til 30 gjester. Vi velger safaridestinasjoner med færre safaribiler og der det er god plass i bilen. Nettopp fordi vi ønsker at opplevelsen skal være unik og lagt opp etter dine behov og interesser.

Jeg tror mange også vil bli mer skeptiske til raske og rimelige bookinger «online». Reiseselskaper som oss selv tilbyr personlig oppfølging og har oppdatert kunnskap om reisemålene. Det er viktig for å lykkes og jeg tror folk vil verdsette det også i fremtiden.

Første reise

Mandag 1. juni åpnet samfunnet litt opp igjen her i Sør-Afrika. Nå har vi for eksempel lov til å gå ned til stranden. Vi regner med at vi kan få lov å reise innen provinsen vår i juli, så det går fremover.

Så snart vi får lov til å kjøre ut av Durban, drar jeg og familien til noen favoritter i Zululand. Først til Thonga Beach Lodge som ligger opp mot grensen til Mosambik. Et paradis med endeløse strender. Deretter skal vi på safari ved Amakhosi, vår favorittlodge. Til slutt må vi ta turen til Three Tree Hill Lodge, en intim lodge som ligger ved de mektige Drakensberg-fjellene.