Inspirert av alle bildene fra den norske fjellheimen den siste tiden, reiste vi med hele familien til Drakensberg-fjellene. Jeg fikk faktisk dratt med Graham på lang fottur til Amphitheatre.

Elin - Drakensberg - blogg

Drakensberg er en mektig fjellkjede, som snor seg som en «dragehale» 1000 km gjennom hele Sør-Afrika. I KwaZulu-Natal er fjellene på sitt høyeste. Zuluene kaller den mektige fjellkjeden for uKhahlamba som betyr: «Barriere av spyd som peker opp». På Sesotho språket heter den Maloti: «Vakker». Disse beskrivelsene sier mye om både historien og landskapet i området.

Fjellene er noen av de eldste i verden. Historien strekker seg helt tilbake til da jorden besto av én landmasse: Gondwana. De eldste steinrestene i Drakensberg er rundt 2000 millioner år. Det er flere tusen hulemalerier fra San-folket i dette området for mellom 100 000 til 40 000 år siden. Det er også her man har funnet det man tror er «The Missing link» i evolusjonen, «Homo Naledi».

Vakre Three Tree Hill

Vi overnattet ved vakre Three Tree Hill Lodge og jeg vil anbefale å overnatte flere dager i strekk, for her er det mye og oppleve! Lodgen tilbyr blant annet guidede fotsafarier i viltreservatet Spionkop. Det er spennende å følge et 2500 kg neshorn til fots, liste seg gjennom skulderhøyt «løvegress» for å komme tett på flokker av antiloper og se giraffer som nysgjerrig titter ned på deg fra trekronene.

Lodgen tilbyr også sykkeltur med terrengsykler. Det er mange forskjellige løyper i området, på enkelte løyper kan man også stoppe underveis for å prøve fiskelykken etter fjellørret. Man kan også ta seg en ridetur på hester som vet hvordan de skal oppføre seg uansett om man er en erfaren rytter eller nybegynner.

Se reiseforslag for Drakensberg:
– Høyt og lavt i KwaZulu-Natal
– Aktiv ferie i Sør-Afrika

Three Tree Hill - Drakensberg - Blogg

Drakenfjellene med Amphitheatre

Turmulighetene i området er fenomenale, og en heldagstur til Amphitheatre hører absolutt med. Jeg fikk til og med meg Graham på fottur. Fjelltoppene strekker seg opp i over 3150 meters høyde og formerer en halvsirkel. I midten av Amphitheatre finner man Tugela Falls, vannfallet er verdens 2. høyeste fossefall med sine 947 meter. På vinterstid er det ikke vann i fossen, men i regntiden fra oktober-mars er fossen på sitt aller beste. Det er nå i tørketiden at det er aller best å dra på fotturer i området, siden det da ikke er så varmt og lite vann i elven gjør at man kan utforske de store hulene som vannmassene har gravd ut.

Det er oppmerkede løyper, og man får med seg et fint kart. Turen vi valgte gikk i i slakt terreng opp til 1900 meters høyde. For en nordmann som er vant med tregrense på 1000 meter, er det spesielt at en del av stien går gjennom urgammel regnskog og ekstra eksotisk er det når man ser flokker av Eland på veien. Eland er Afrikas største antilope og de trives i høyden.

Drakensberg - blogg

Slagmarken og en norsk fjelltopp

En guidet historisk tur av slagmarkene vil jeg anbefale, uansett om du er historieinteressert eller ikke. I dette området av Sør-Afrika kriget stormaktene på 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet. Et av de mest kjente slagene mellom Boerne (Hollenderne) og Engelsmennene var her på Spoinkop.

Visste du forresten at Spoinkop er navnet på et 603 meters høyt fjell utenfor Narvik oppkalt i 1900 etter fjellet med samme navn i Sør-Afrika? Hvorfor inspirerte slaget ved Spionkop til at et norsk fjell ble oppkalt etter det? Vel, den historie vil du få svar på ved å være med på en guidet tur til slagmarkene ved Drakensberg eller så kan du spørre meg …