Gjennom mer enn 20 år i bransjen har Elin og jeg opplevd en rekke utrolige steder i Afrika; eksotiske lodger og særegne hoteller. Den siste tiden har Elin delt mange av sine opplevelser, så nå er det min tur!  Noen av stedene er kanskje godt kjent for tidligere Get Africa-gjester og forhåpentligvis er det også noen steder som skaper inspirasjon til nye reiser. En ting er sikkert, mine «Big Five» har gitt minner, ny lærdom, inspirert, og ikke minst, levd opp til favorittutrykket mitt: «Africa is Passion» – Afrika er lidenskap!

“Meant to be” – Amakhosi

Hvis jeg skal velge ut mine topp fem destinasjoner, er det helt umulig å ikke ha med Amakhosi. Noen destinasjoner er «just meant to be». Likevel var det litt tilfeldig at vi oppdaget og forelsket oss i nettopp Amakhosi. Elin og jeg hadde i 2001 bodd en langhelg i naboreservatet. Vi var egentlig ganske fornøyde og var på vei hjem. Da vi var kommet hjem til Durban, fikk jeg en magefølelse på at vi burde ha sjekket ut lodgen ved siden av også. Amakhosi hadde åpnet dørene uken før. Neste dag kjørte jeg de fire timene tilbake. Det har jeg aldri angret på. Noen ganger må man tørre å stole på mangefølelsen sin.

Ved Amakhosi får du «det lille ekstra». Du blir tatt godt vare på og her vet vi at safarien lever opp til forventningene.

Amakhosi Safari Lodge ligger i et spektakulært privat viltreservat, midt i hjertet av Zululand. Menneskene som jobber her er prikken over i-en! Kraftfull Zuludans rundt bålet, smil, vennlighet og det er ingen andre steder jeg vet om som tenner velkomstbål etter hver eneste kveldssafari.

Kulala – En reise til et annet univers

Kulala i Namibia er kanskje en litt mer ukjent destinasjon for våre gjester. Lodgen ligger rett utenfor Sossusvlei-ørkenen. Det jeg liker så godt med dette stedet er at lodgen har privat tilgang til ørkenen og utsikt mot de uendelige sanddynene. Det betyr at du kan reise inn i ørkenen før soloppgang og slipper å stå i kø når portene til ørkenen åpner ved morgengry, slik som alle andre.

Elin og jeg reiste hit første gang da barna våre var små, vi var ikke helt forberedt på en lang kjøretur på grusvei. Vi snudde faktisk nesten før vi var framme. Ungene var grinete og Elin sa: Hvor unik kan egentlig dette stedet være, er det verdt det?

Det er sant at det finnes oaser i ørkenen! Landskapet i ørkenen likner ikke noe annet jeg har sett, de røde sanddynene er både fascinerende og mektige.

Da jeg igjen reiste tilbake til Kulala med Get Africa-teamet i 2019 var det noe annet som imponerte meg: Den ekstreme stillheten fra ørkenen. Ørkenen sluker all lyd. Jeg som de fleste andre lever et hektisk liv med mye støy. Å nyte stillheten her er absolutt verdt hele reisen i seg selv.

Thonga – Et strandparadis

Thonga Beach Lodge får også en plass på topplisten min. Thonga er mitt strandparadis fra barndommen. Familien min feiret jul i en primitiv telt-hytte bak sanddynene litt sør for Thonga. Et ekstra bånd til dette området ble dannet da Elin nesten fødte vår første sønn her. Fødselen startet mens vi var på tur med en gruppe til Lake Sibaya. Dette er innsjøen som ligger rett bak lodgen.

Thonga Beach Lodge ligger i nærheten av området hvor vi startet prosjektet, Mabibi United, for 10 år siden. Siden den gang har vi fast støttet et fotballag i lokalmiljøet.

Langs stranden ved Thonga kommer de store havskilpaddene opp hvert år i perioden november til mars for å legge sine egg. Selv har jeg vært heldig og fått opplevd dette flere ganger – et fascinerende syn. Jeg elsker de langstrakte strendene, den uberørte naturen, det krystallklare vannet, det varme Indiske havet og den gode servicen. Her er det aktiviteter for alle aldere, med blant annet snorkling, båttur og kayaking. Du kan også senke tempoet helt. En ferie skal tross alt være med på å lade batteriene. Thonga er den beste ladestasjonen for meg!

Den villeste plassen i verden – Liuwa Plain

Liuwa Plains hadde lenge vært på Elins «bucketlist», uten at jeg forstod helt hvorfor. Jeg ville ikke reise dit. Det var lite informasjon om området og så lå det så nærme Angola. Var det trygt? Var det forsvarlig at vi begge dro til denne «hvite flekken» på kartet?

Heldigvis fikk Elin overbevisst meg, for jeg ble totalt naturfrelst her! Liuwa Plain ligger i det nord-vestlige hjørnet av Zambia hvor den mektige Zambesielven starter. De endeløse slettene er hjemmet til den nest største gnu-migrasjonen i verden. Liuwa Plain er definitivt den villeste og mest uberørte safaridestinasjonen jeg har besøkt. Vi opplevde en uvirkelig overflod av dyr. Løver, zebra, gnu, hyener, geparder og ikke minst et utrolig fugleliv.

Liuwa Plains er et vellykket eksempel på god forvaltning og bevaring av naturreservater i Afrika. Her har dyr og mennesker klart å leve sammen i mange år. Forhåpentligvis kan turisme være med på å verne slike områder også i fremtiden. Liuwa har deffinitivt gjort dypt inntrykk på meg, og jeg er utrolig glad for at jeg dro hit sammen med Elin. Man må ta sjanser noen ganger, selv om det er ukjent mark!

Oyster Box – et hotell i særklasse

Oyster Box er obligatorisk på min toppliste. For 21 år siden var denne perlen av et hotell en godt bevart hemmelighet. Gjemt langt inne i en stor park lå hotellet på klippene mot Indiahavet. Det var et hotell som allerede hadde hatt sin glanstid. Romprisen lå på 300 kroner natten og med 3-stjernes status. Vi ble hotellets topp-agent, for dette var midt i blinken for gjestene våre. Vi ble så involvert i stedet at når de stengte for total renovering i 2008, ble vi invitert med i byggeprosessen på jevnlige omvisninger. Fra å være et helt gjennomsnittlig hotell til i dag å være et storslått og anerkjent hotell, som er med på listen over «Best Hotel in the World».

Det er ingen tvil om at jeg som mange andre elsker den overdådige luksusen og personlige servicen ved Oyster Box. Jeg elsker indisk mat og curry-buffeten de har her er den beste jeg vet.

Oyster Box Hotel

Det er perfekt å sitte på taket av hotellet i Lighthouse baren, med utsikt over Durban med en kald øl. Det har virkelig vært inspirerende å se denne hotellperlen vokse og åpenbare seg slik.

Det var mine «fem store». Vi gleder oss til å kunne ta imot gjester igjen, men foreløpig må vi bare vente. I mellomtidene kan du jo fortelle oss om dine favorittplasser i Afrika.