Drømmer du om å reise på safari i Afrika? Å velge safaridestinasjon kan være komplisert. Vi har laget en safariguide som hjelper deg å finne den beste safarien!

Hvordan vet man hva som er inkludert, hvorfor den store prisforskjellen, hva er forskjellen på nasjonalpark og privat reservat, hvilke destinasjoner skal jeg velge og hva får jeg for pengen?

Etter 21 år i Afrika, kjenner GET Africa Travel godt til de fleste safari-destinasjoner i det sørlig Afrika og bistår deg gjerne med å oppfylle dine safaridrømmer! Å velge riktig safaridestinasjon kan være med på å beskytte dyrene mot krypskytting  og skape inntekter for lokalsamfunnet.

SAFARI ER IKKE BARE SAFARI

Det finnes et hav av camper, lodger, reservater og nasjonalparker å velge mellom i Afrika. Det kan være stor forskjell på standard, hva som er inkludert og selve safari-opplevelsene. I tillegg kan ulike land tilby sine unike opplevelser.

HVA ØNSKER DU  Å OPPLEVE?

Velg din safaridestinasjon etter hva du ønsker å oppleve. Er det “big-five”-safari, de unike villhundene eller flodhester du er på leting etter. Da kan det være lurt å informere oss på forhånd. Slik at du ikke riskerere å reise til et reservat eller et land der disse dyrene ikke finnes. Drømmer du om å oppleve safari i mokoro, er Okavango i Botswana din destinasjon. Har du et ønske om å oppleve “the great migration” må du til Kenya/Tanzania eller til Liuwa Plains i Zambia.

Ønsker du å reise på tradisjonell safari i bil, eller vil du reise på safari i båt? Hvis fotsafari er hovedmålet anbefaler vi å se etter lodger/camper som spesialiserer seg på dette, for eksempel i South Luangwa i Zambia.

PRIVATE VILTRESERVATER ELLER NASJONALPARKER?

Vi anbefaler som regel safari i private viltreservater. I private viltreservater er det regulert hvem som får lov til å kjøre – ofte kun noen få biler. Dermed er det færre gjester og biler på safarien og du kan nyte villmarken. I nasjonalparker derimot, kan alle kjøre på safari, selv med egen bil. I Kruger Nasjonalpark kan man for eksmepel risikere å stå i kø for å se en løveflokk eller en leopard oppe i et tre.

I private viltreservater er det som regel mulig å kjøre offroad, mens i nasjonalparker må man holde seg til de oppmerkede veiene. Ved at rangeren har mulighet til å kjøre av grusveien får gjester mulighet til å komme enda tettere på dyrene.
Ofte er det også mer lukseriøse lodger i private viltreservater som investere i å ta vare på dyrene og naturen. De har fokus på å ansette lokalbefolkningen. Ved lokalt samarbeid kan man skape forstålelse og forhindre konflikter mellom mennesker og dyr.

HVORFOR KOSTER SAFARI?

De fleste safarilodger opererer med priser per person isteden for per rom. På safari betaler du for mer enn kun rom, som regel er alle måltider, minst to safarier hver dag og på noen steder lokal drikke inkludert. Vår erfaring er at det er stor forskjell på både servicenivået, fasiliteter og safariopplevelsene ved 4 eller 5 stjernes lodger sammenlignet med 3 stjernes.

Mange safarilodger ligger ute i “bushen”, utilgjengelig for enkel vareleveranse. Ved noen camper i Botswana må alle varer fraktes inn med fly eller små båter på elven. Å drive vedlikehold og gjøre forbedringer på slike utilgjengelige  steder gjør at safari-opplevelsen koster.

Gode safari-destinasjoner bruker ressurser på å ha utdannede guider/ranger, staff og kjøkkenpersonell. Som gjest er det betryggende å vite at rangeren/guiden har god kunnskap og erfaring med ville dyr. Mange lodger ønsker i tillegg å ansette lokale. På den måten får lokalbefolkning en gevinst av å ta vare på dyrelivet og verne om miljøet.

KVALITET, STANDARD OG SERVICE

Det kan være stor forskjell på kvaliteten på ranger/guider, safaribiler, servicen, maten og standarden på safarihyttene. Vår erfaring er ar der er stor forskjell på 3 stjernes og 4/5 stjernes lodger i Afrika. Ved fire og fem stjernes lodger/camper er det som regel god standard på det meste.

Er alle måltider og aktiviteter inkludert ved ditt safaristed? Vi bruker å sende våre gjester til lodger som inkluderer alle måltider og minst to safarier hver dag (morgen og ettermiddag) i åpne safaribiler. Som regel inkluderer lodger/camper alle måltider (og noen lokal drikke). Når dere bor ute i den Afrikanske villmarken er det ikke mange andre alternativer.

SJEKKLISTE NÅR DU VELGER SAFARI – “TICK THE BOX”

Nedenfor er en oppskrift på hva du kan lete etter og spørre om når du leter etter din drømmesafari-destinasjon:

✅ Safari i privat viltreservater eller nasjonalpark?

✅ Hvilken standard har lodgen/campen?

✅ Hva er inkludert? Alle safarilodger vi bruker inkluderer som regel alle måltider, minst to safarier (morgen og ettermiddag) og noen steder er også lokale drikkevarer inkludert.

✅  Er safarien i åpne safaribiler og med utdannede guider/ranger og sporfinner. Vi anbefaler safarier i åpne biler, uten for mange gjester.

✅ Hva ønsker du å oppleve? Finnes de dyrene du vil se i reservatet eller det landet du vil reise til?

✅ Hvilken tid på året skal du reise? Safarien kan være ganske forskjellig i ulike sesonger i noen områder.

✅ Hva ønsker du å oppleve i tillegg til safari? Noen destinasjoner egner seg bedre enn andre for å kombinere flere opplevelser.

HVOR ØNSKER DU Å REISE PÅ SAFARI?

Hvilke dyr ønsker du å se, hva slags landskap ønsker du å oppleve, hvilken tid av året skal du reise og hva slags standard på overnattingen ser du for deg? Alle disse spørsmålene kan det være lurt å ha tenkt over før du bestemmer deg for safaridestinasjon.

Ulike land og  reservater tilbyr forskjellige opplevelser.

SAFARI I SØR-AFRIKA:

Sør-Afrika er en flott safaridestinasjon med som regel ekstremt god standard på fasiliteter, guider, mat og service! Vi anbefaler særlig safari-lodger i private viltreservater både i KwaZulu Natal og rundt Kruger. Enkelte steder er malari-frie.

Hvor: private viltreservater rundt KwaZulu-Natal, Kruger Nasjonalpark og Kapp-området.

Sesong: Hele året! November til februar/mars er varmt over hele landet, da er landskapet er frodig og den beste tiden for nyfødte dyreunger.  Den beste tiden for safari er mai til august, med lavere temperaturer og mer aktive dyr.

REISEFORSLAG: DRØMMEREISEN

SAFARI I BOTSWANA:

Botswana regnes som kronjuvelen av alle edle safaridestinasjoner. Autentisk, eksklusivt og vilt!

Hvor: Okavango Delta, Chobe og Khalahari

Sesong: Perioden november til mars regnes som regntid. Da er det mye dyr i Kalahari-områdene. Juni til oktober regnes som den tørre perioden. Da er det høyest tetthet av dyr i Okavango-deltatet og det er perfekt tid for safari i båt eller mokoro.

SE REISEFORSLAG: DEN ULTIMATE SAFARIEN

SAFARI I ZAMBIA:

I Zambia får du virkelig oppleve det ville Afrika på sitt beste. Her finner du et rikt dyreliv og rå villmark. Liuwa Plains er blant annet hjemmet for den nest største gnu-migrasjonen i Afrika og South Luangwa er spesielt kjent for gå-safari.

Hvor: South Luangwa, Liuwa Plains, Lower Zambezi, Kafue Nasjonalpark.

Sesong: Den “tørre” perioden fra mai – oktober regnes som den beste tiden for safari. I regnsesongen fra desember til april er det vanskeligere å finne dyrene og tett vegitasjon.

REISEFROSLAG: EN VILL UKE I ZAMBIA

SAFARI I ZIMBABWE:

Zimbabwe er en uoppdaget perle med fantastisk dyreliv og nydelig landskap. Her kan du fortsatt reise på safari uten å se andre biler i området. Hwange har også blant annet en bestand av elefanter på cirka 40 000 individer.

Hvor: Hwange Nasjonalpark, Mana Pools og Lake Kariba

Sesong: Den beste perioden for safari er i den tørre perioden fra juli til oktober.

REISEFROSLAG: PÅ EVENTYR I ZIMBABWE

SAFARI I NAMIBIA:

Namibia består for det meste av ørkenlandskap, men det betyr ikke at safarien er kjedelig, tvert imot. Safari-landskapet er helt unikt og veldig annerledes fra alt annet. I Damaraland kan du oppleve de tilpassningsdyktige ørkenelefantene, mens i sør-øst finner du de store Khalahari-løvene.

Hvor: Etosha, Khalahari og Damaraland

Sesong: Den beste tiden for safari i Namibia er mai – oktober. Dette er før regnet faller i nord og en spesielt god tid for å se dyr som samles ved vannhull.

REISEFROSLAG: RUNDEREISE I NAMIBIA

SAFARI I KENYA OG TANZANIA:

Kenya og Tanzania byr på endeløse sletter med savanner og et rikt dyreliv. Her kan du også bevitne “the great migration”. Safari i Masai Mara kan fint kombineres med noe avslappende dager på Zanzibar.

Hvor: Mara Naboisho, Masai Mara og Serengeti.

Sesong: Fra juli til november foregår den verdenskjente migrasjonen. Dette er helt unikt å få med seg. Samtidig er Kenya og Tanzania ekstremt flotte safari-destinasjoner med masse dyr året rundt.

REISEFORSLAG: SAFARI I MASAI MARA OG ZANZIBAR

Det er ikke lett å velge safari-destinasjon. Derfor ønsker vi alltid å snakke med deg plnaleggingen. På den måten kan vi for å forstå dine forventninger, ønsker og oppfylle din safaridrøm. Ta gjerne kontakt med oss.