fbpx

BLI KJENT MED ZAMBIA

Skrevet av: Eivind Stigen Holter. Publisert: 30.07.2019

I Zambia kan du føle deg som en oppdagelsesreisende på første klasse ved Zambezi-elven og i Luangwa-dalen. Her kan du oppleve Victoriafallene, den ville Zambezi-elva og et rikt dyreliv i rå villmark – alt i ett. Zambia er et paradis for safarientusiaster!

Zambia ligger med grense til Angola, Botswana, Kongo, Malawi, Mosambik, Namibia, Tanzania og Zimbabwe. Landet har ikke sin egen kystripe, men har et tropisk og varmt klima. Lusaka er hovedstaden og landet har ca. 15 millioner innbyggere. Totalt snakkes det hele 73 språk i Zambia. Det offisielle språket er engelsk, som blir brukt i forretningsliv og på skoler. Det lokale hovedspråket, spesielt i Lusaka, er Nyanja. I byene snakkes det blant annet Bemba og Nyanja, i tillegg til andre lokale språk.

HVORFOR reise til Zambia?

Zambia er fortsatt en relativt uoppdaget destinasjon blant internasjonale turister. Her får du virkelig oppleve det ville Afrika på sitt beste. Zambia består av flere unike nasjonalparker med rikt dyreliv og rå villmark. Liuwa Plains er blant annet hjemmet for den nest største gnu-migrasjonen i Afrika og i South Luangwa er de spesielt kjent for tradisjonell gå-safari. I Kafue befinner du deg i en nasjonalaprk på sørrelse med Kruger, men kun med en brøkdel av turistene. Og en reise til Zambia kan nesten ikke gjennomføres uten å besøke de mektige Victoriafallene!

I Zambia produseres det mye tradisjonell kunst som keramikk, kurvmakeri (tongakurver), krakker, tøy, matter, trefigurer, jernskjæringer, tråd- og kobberhåndverk. Støtt gjerne lokal kunst på et av de mange markedene.

HVOR skal du reise i Zambia?

Zambia er fortsatt en relativt uoppdaget safaridestinasjon, men safarimulighetene her er fantastiske! Elin og Graham beskrev safari i Zambia slik: “et dyreliv vi ikke har sett maken til”.

Kafue Nasjonalpark er den eldste og største nasjonalparken i Zambia. Kafue er på størrelse med landet Wales, men mottar en brøkdel av antall turister som i Kruger nasjonalpark. Det betyr at sjansen for at du ikke ser andre kjøretøy på safarien din er meget god. Kafue er spesielt kjent for de sjeldhne villhundene og ekstraordinære safariopplevelser, blant annet fra luftballong!

Liuwa Plains er et en av de eldste og mest vellykkede eksemplene på god forvaltning og bevaring av naturreservater i Afrika og en av de siste uberørte villmarksområder med åpne sletter og et fantastisk dyreliv. Med over 10 000 mennesker boende i nasjonalparken, er Liuwa et levende eksempel på hvordan mennesker og dyreliv kan eksistere og være til nytte i et felles landskap. Hvert år er Liuwa hjemmet til den nest største gnu-migrasjonen på det afrikanske kontinentet. I tillegg finner du et stort antall av løver, hyener, geparder, villhunder og mange mange flere andre dyr.

Liuwa ble valgt som en av topp 52 destinasjoner å besøke i 2018 av den anerkjente avisen New York Times.

Liuwa Plains er også hjemmet til den verdenskjente løvinnen med en helt spesiell historie, Lady Liuwa. Etter mange år med uro i området, borgerkrig i Angola og troféjakt, overlevde Lady Liuwa mot alle odds som den eneste løvinnen i Liuwa Plain. I hele ni år levde hun alene og trakk til landsbyene for å søke selskap hos mennesker. Det sies at hun er en reinkarnasjon av den lokale dronningen. Lady Liuwa var den som passet på ungene når de andre mødrene jaktet. Hun har aldri gått til angrep på mennesker eller husdyr, en visdom hun nå viderefører til de unge løvne i området. Elin og Graham møtte denne løvinne da de var her.

 

 

 

 

 

South Luangwa er en av de flotteste nasjonalparkene i Afrika, med et enestående dyreliv og storslått landskap. Her er det store sjanser for å se den vanligvis skye leoparden. Dette er det ville Afrika på sitt beste! Flere av campene vi bruker her blir satt opp på sesongbasis og etterlater ingen merker i naturen. South Luangwa nasjonalpark er spesielt kjent for sine gå-safarier: som gjør det mulig komme tett på elefant-, flodhest- og løver under oppsyn av profesjonelle og kunnskapsrike bevæpnede guider.

Lower Zambezi ligger på nordbredden av Zambezi-elva, har tett konsentrasjon av dyr og et landskap som er usedvanlig vakkert. Her kan oppleve safari fra elven og prøve tigerfiske (“catch and release”).

Victoria Falls eller «Mosi-oa-Tunya» – røyken som tordner er nesten obligatorisk hvis du reiser i Zambia. Dette er «hjertet» av Afrika og et av få steder i verden hvor fire land møtes: Zambia, Zimbabwe, Namibia og Botswana. Victoriafallene regnes blant verdens syv naturlige underverk og er unektelig en opplevelse for livet.

 

 

Foto: Time + Tide

NÅR skal du reise til Zambia?

Zambia preges av sesonger med tørke- og regntid. Temperaturen om sommeren varierer fra 25° C til 35° C og om vinteren fra 6° C til 24°C.

“The dry season “(tørketiden) er fra mai til oktober og er den beste tide for safari. I denne perioden er det i tillegg behagelig temperatur på dagtid (selv om det i september og oktober kan bli veldig varmt). I perioden mars til juni er det mest vann og trykk i fossefallene og Victoria Falls er på sitt fineste.

“The rainy season” (regntid) starter fra desember til april. Denne perioden kalles “Green Season” og preges av at vegetasjonen blir tett og dyrene vanskeligere å finne ettersom det er vann å drikke overalt. I denne perioden er det også noen safari-lodger som må stenge på grunn av oversvømmelse.

GET Africa Travel anbefaler å reise i Zambia i perioden fra april til november.

Kombiner uberørt natur og spektakulær safari Zambia med avslappende dager ved vakre Lake Malawi med hvite strender og nydelige solnedganger. En perfekt kombinasjon! Les mer om denne reisen her …

Har du spørsmål om Zambia eller ønsker et uforpliktende reiseforslag? Ta kontakt med oss …

 

KONTAKT OSS:

Ta kontakt for et uforpliktende reiseforslag:

SØR-AFRIKA

MELD DEG PÅ NYHETSBREV:

Ønsker du å motta unike råd, reiseinspirasjon, nyheter og tilbud? Meld deg på vårt nyhetsbrev via knappen nedenfor:

FØLG OSS:

Følg oss gjerne på sosiale medier for unike reiseinspirasjon, tips og spennende nyheter og mye mer!