REIS I MANDELAS FOTSPOR

Etter mange års kamp mot det rasediskriminerende apartheidstyret ble Nelson Mandela i 1994 valgt som første svarte president i Sør-Afrika, og Mandela ble feiret som en folkehelt over hele verden. Han har siden stått som et symbol på fred, forsoning og likeverd, viktige nøkkelord i et land hvis moderne historie er preget av diskriminering og rasisme satt i system, men også av håp, styrke og motstandskamp. “Det virker alltid umulig før det er gjort”, er kloke ord fra Nelson Mandela. Vi inviterer deg til å bli med på en historisk reise hvor vi går i Mandelas fotspor og blir kjent med den sørafrikanske folkesjelen!

  • Destinasjon: Sør-Afrika

  • Anbefalt tid å reise: hele året

  • Høydepunkter: Cape Town, Durban, safari og guidet tur med Boysi i Soweto.

  • Prisnivå: fra kr 25 000,- per person

  • Passer for: familier med ungdom eller historieinteresserte

DAG 1 OG 2: CAPE TOWN

Velkommen til «moderbyen» Cape Town som har mye historie å by på, både fra Nelson Mandelas tid, men også helt tilbake til de første bosetningene i Kappområdet. Dere blir møtt på flyplassen og kjørt til hotellet, koselig og sentralt beliggende med kort avstand til nydelige strender og populære V&A Waterfront med et stort utvalg av restauranter, barer og butikker.

DAG 3: ROBBEN ISLAND

Dagen starter med et besøk på Robben Island hvor Nelson Mandela satt fengslet de fleste av årene han sonet. Stedet står nå på UNESCOs verdensarvliste. Guidene er tidligere politiske fanger og turen vil garantert gjøre inntrykk. Deretter går dere med guide i sentrum av Cape Town hvor dere får en fin innføring i byens historiske og kulturelt viktige steder og bygninger. I dag vil dere få god oversikt over byen.

Oyster Box Hotel

DAG 4 OG 5: DURBAN

Så går turen til strandbyen Durban ved Indiahavet og dere bor på det fantastiske 5* hotellet Oyster Box. Durban er en spennende by, rik på historie og kultur fra afrikansk, indisk og europeisk påvirkning, og med sine lange sandstrender og milde klima er byen et «must» når dere besøker Sør-Afrika. Strandbyen ble nylig kåret til Sør-Afrikas kuleste by av CNN og lever såvel opp til utnevnelsen. Her er det gode muligheter for shopping, surfing og andre vannaktiviteter. Vi tar dere gjerne med på en guidet tur i Durban hvor vi bl.a. besøker det indiske markedet, Moses Mabhida Stadium og uShaka Marine World.

Zulu dance

DAG 6: TOWNSHIP I DURBAN

Durban er en by med lang historie og mange frihetsforkjempere kom herfra. I dag besøker dere skolen der Nelson Mandela stemte ved det første demokratiske valget i Sør-Afrika i 1994. Og det var ingen tilfeldighet: skolen ble nemlig etablert av John Dube, den første lederen av det politiske partiet ANC som Mandela tilhørte. I dette området finner vi også spor etter Mahatma Gandhi som bodde i Sør-Afrika fra 1893 til 1914. Han etablerte bosetningen Phoenix der alle beboere hadde like rettigheter basert på hans prinsipper om rettferdighet og passiv motstand. Det blir også tid til å spise en skikkelig god tradisjonell lunsj, “shisanyama”, på et lokalt spisested.

DAG 7: MANDELA CAPTURE SITE OG SAFARI

Det er gode veier og fine kjøreforhold i Sør-Afrika, og vi anbefaler at dere har leiebil for neste etappe. Dere kjører nordover mot reisens safaridestinasjon. Det er fint å stoppe underveis i sjarmerende Midlands, blant annet på Ardmore som er kjent for sin unike keramikk. Så stopper dere ved Mandela Capture Site, stedet der Mandela ble pågrepet og arrestert 5. august 1962. Her er det et flott minnemonument. Turen går videre til Nambiti viltreservat. Her skal dere bo på en luksuriøs lodge og nyter god service, deilig mat og en spennende dyreverden.

DAG 8: SAFARI

Nambiti viltreservat, et vernet område med 22 000 mål uberørt, malaria-fri villmark. Her finner vi Afrikas fem store: elefant, løve, leopard, bøffel og neshorn.

En typisk dag i viltreservatet starter tidlig om morgenen. Morgensolen skaper nydelig lys og stemning i bushen, og det er gode sjanser for å se dyr på denne tiden av døgnet. Plutselig står en elefantflokk i veien og dere må vente på tur, før dere får øye på løvene som slapper av i skyggen, gode og mette etter nattens fangst. Etterpå venter sunn og god «brunsj» på lodgen, etterfulgt av avslapning ved bassenget. På ettermiddagen drar dere igjen ut på safari. Dagen avsluttes med middag under den afrikanske stjernehimmelen.

DAG 9: JOHANNESBURG

Etter morgensafari og frokost kjører dere til Johannesburg. Dere bor på flott hotell med restauranter og butikker like i nærheten. Johannesburg har hatt en kulturell revolusjon etter apartheids endelige nederlag. Anbefaler et besøk til Pretoria, en kort kjøretur fra Johannesburg, og til Church Square, som er omkranset av fine, gamle bygninger. Den imponerende Union Building regnes for å være blant de fremste arkitektoniske mesterverk i Sør-Afrika. Her ble Nelson Mandela innsatt som president 10. mai 1994. I Pretoria kan dere også besøke «Freedom Park» som formidler Afrikas historie fra starten av de første afrikanske samfunnene, til kolonitiden, kampen mot apartheid og fram til dagens situasjon. Her finner vi også et flott minnesmerke over alle som ofret livet i kampen for frigjøringen av Sør-Afrika.

DAG 10: SOWETO

I dag går turen til Soweto med guiden Boysi som er født og oppvokst her. Soweto er den største ”sorte” bydelen i Sør-Afrika. Dere besøker bl.a. Hector Pieterson monumentet, Nelson Mandelas hus og apartheidmuseet. Soweto har den eneste gaten i verden der du finner huset til to Nobels fredsprisvinnere. Det blir også tid til lunsj på en av Sowetos berømte «shabeener», lokal bar og spisested.

Airplain-sunset

DAG 11: AVREISE

Etter noen opplevelsesrike dager der du har vandret i Mandelas fotspor og fått Sør-Afrika «under huden» er reisen over for denne gang. Nå er det bare å glede seg til neste eventyr, for er det noe Sør-Afrika gir, så er det mersmak.

Er du interessert i denne reisen?

    Når du har fylt ut skjemaet, trykk send og vennligst vent noen sekunder på en bekreftelse under skjemaet om at henvendelsen er sendt. Hvis du ikke har hørt noe fra oss i løpet av et par dager, send oss en e-post på info@getafricatravel.com